Nietrudno się domyślić , że grupa powstała w 1970 z inicjatywy rodzeństwa Ewy i Aleksandra Bem oraz Andrzeja Ibeka. Nazwa, będąca połączeniem nazwisk założycieli wkrótce zaczęła kojarzyć się słuchaczom z przebojami takimi jak: „Podaruj mi trochę słońca” oraz „Sprzedaj mnie wiatrowi”( ich wersja i aranżacja tego utworu prezentowana na Festiwalu w Opolu bardziej mi przypadła do gustu od tego co zaproponował Niemen, ale to przecież b.subiektywne odczucie) .
Twórcy zespołu nie byli debiutantami na scenie muzycznej Aleksander Bem (perkusja, wokal; eks-grupa Marianny Wróblewskiej) i Andrzej Ibek (wokal, fortepian, organy; eks-grupa Marianny Wróblewskiej) do których dołączyła Ewa Bem (wokal; eks-Grupa Bluesowa "Stodoła"). Obaj instrumentaliści zdobyli pewną renomę, występując poprzednio w zespołach Quorum i Wiślanie 69.
Pierwszych nagrania radiowe zostały przez zespół zrealizowane jeszcze w grudniu 1970 roku.
Natomiast pierwszym znaczącym sukcesem formacji było zdobycie głównej nagrody na festiwalu Jazz nad Odrą w 1971 we Wrocławiu. Kolejnym sukcesem był występ na Lubelskich Spotkaniach Wokalistów Jazzowych w tym samym roku, gdzie Bemibek również został uhonorowany I Nagrodą. Został też zauważony na Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu, gdzie otrzymał Nagrodę dziennikarzy.
Jeszcze w tym samym roku zespół wystąpił na Międzynarodowym Festiwalu Jazzowym Jazz Jamboree w Warszawie.
Bemibek chętnie współpracowali z takimi artystami ze środowiska jazzowego jak np : Zbigniewem Namysłowskim, Tomaszem Stańko, Andrzejem Dąbrowskim , Czesławem Bartkowskim, Jerzym Bartzem, Janem Jarczykiem, Januszem Stefańskim, Wojciechem Waglewskim itd. jako chórek wspomagali w nagraniach Marka Grechutę i zespół KLAN
W 1971 r. w zespole pojawili się dwaj muzycy: Tadeusza Gogosz (gitara basowa) i Marek Bliziński (gitara; piano eks-Generacja). W nowym składzie Bemibek odbył w grudniu 1971 r. swą pierwszą zagraniczną trasę po Bułgarii i NRD, gdzie dokonał kilku nagrań radiowych. Kolejne występy miały miejsce w ZSRR, na X KFPP w Opolu, a następne w Czechosłowacji i Kołobrzegu. Latem 1972 r. z grupą rozstali się: A. Ibek, T. Gogosz i M. Bliziński. W czasie nagrań studyjnych grupę wspomagali perkusiści: Władysław Jagiełło, Jerzy Bartz i Andrzej Dąbrowski. Już w nowym składzie, z Tomaszem Jaśkiewiczem (gitara; eks-Klan), Pawłem Dąbrowskim (gitara basowa; eks-Generacja) i Mariuszem Mroczkowskim (pianino; eks-zesp. Stana Borysa),grali jesienią 1972 r. Po tych zmianach personalnych zespół od 1973 r. działał pod nazwą
BEMIBEM
Bemibek wykonywał głównie kompozycje Aleksandra Bema, do których słowa pisali znani i popularni autorzy tekstów, m.in.: Wojciech Młynarski, Marek Skolarski, Marek Dutkiewicz, Krzysztof Logan, Magda Czapińska. Poza kompozycjami A.Bema wykonywali też utwory Krzysztofa Komedy, Piotra Figla, Zbigniewa Namysłowskiego i innych.
http://www.youtube.com/watch?v=MQ56Q9n7M_w
Wybrana dyskografia :
Bemibek (EP, Muza N-0671)
Bemibek (SP, Muza SP419)
Polish Funk (LP, Muza SX-4002)
Bemowe frazy: Bemibek-Bemibem (CD)
Złota Kolekcja - Podaruj Mi Trochę Słońca (CD)
Zespół reaktywował się w pierwotnym składzie w 1991 r.
http://www.youtube.com/watch?v=xa8Tb6GBE-w