Pozostanę przy swoim zdaniu, bo Niemen NIGDY nie wystąpił "na doczepkę" z SBB.
Ostatni wspólny występ grupy NIEMEN miał miejsce w połowie 1973r. NIGDY później razem w takim składzie nie wystąpili.
Z Piotrowskim Niemen wystąpił może ze dwa razy zagranicą - np. w 1982r. w Szwecji, gdy były perkusista SBB grał z zespołem Kombi. Natomiast z Apostolisem Czesław zagrał koncert "3 dekady rocka" w 1991r. w Sopocie (grał wtedy też Jaśkiewicz i Popławski).
Ale
z całą trójką nie zagrał NIGDY po 1973r., co do tego jestem pewien, bo miałem okazję kilka razy rozmawiać na ten temat z Czesławem. Gdyby wystąpili razem w Spodku w 1977r. to takie wydarzenie odbiłoby się dużym echem, gdyż cała branża wiedziała, że Czesław i Józef byli wtedy mocno poróżnieni.
W czasie, o którym piszesz, Niemen występował już z Maciejem Radziejewskim, Jerzym Dziemskim i Stanisławem Kasprzykiem. Grali również w Spodku i to właśnie w 1977r.
Słuchałem nagrań z tego koncertu i na pewno Niemenowi nie towarzyszył Skrzek, ani Piotrowski. O koncertach w Spodku dość szczegółową relację zdał w swej książce Romek Radoszewski- i tam nie ma słowa o koncercie z Niemenem "na doczepkę".
Wspólny występ Niemena i Skrzeka nie był możliwy w tym czasie z powodu dużego sporu ambicjonalnego, który udało im się pokonać dopiero w latach 90-tych. O współpracy z Niemenem w 1972r. i rozstaniu rok później sporo opowiadał Józef Skrzek w listopadzie 2003r.. =>
Mam nadzieję, że Cię Oldjazzmanie przekonałem
P.S. Zwróć też uwagę, że protesty w KDL-ach wobec przewrotu w Chile miały swoje apogeum właśnie w roku 1973...