autor: rocken » maja 22, 2013, 6:50 pm
„Down On The Farm” – otwór otwierający mimo kilkunastu przesłuchań nie trafia w moje gusta. Wydaje mi się, że wersja mocno zelektryfikowana muzyki Seasick Steve’a dużo traci. A „duch muzyczny”, który czarował na poprzednich płytach otoczony tylko swoimi w większości własnej roboty "wynalazkami" gdzieś jakby ulatuje.
„Self Sufficient Man” – dość podobne wrażenia jak w utworze otwierającym. Bije trochę sztucznością, bębny jakieś takie „zimne” ogólnie bardzo „płasko”. Zdecydowanie bardziej takie granie może sprawdzić się na żywo niż na płycie.
„Keep On Keepin' On” - robi się zdecydowanie bardziej ciekawie, jest moc.
„Over You” – w końcu jest to do czego Steve przyzwyczaił słuchaczy na poprzednich płytach. Urokliwy folk-country-blues z udziałem John Paul Jones’a, który wspomaga Steve’a wokalnie oraz przygrywa na mandolinie.
„The Way I Do” – jeden z moich faworytów na tej płycie. Znakomite transowe granie z nie tuzinkową solówką Jack’a White’a. Kojarzy mi się z "Voodoo child" Hendrixa.
„Purple Shadows” – ponowie wracamy w klimaty country przywołujące mi trochę postać Johny Casha. Utwór wykonany w duecie z piosenkarką country Elizabeth Cook. To również jeden z moich ulubionych kawałków na tej płycie.
Freedom Road – Początek w wolnym rytmie boogie które w końcowej fazie nabiera tempa i może kojarzyć się z tym co serwuje ZZ Top. Przyzwoicie ale bez euforii.
Home – to nadal kontynuacja boogie-bluesa który zdecydowanie bardziej trafia w moje gusta niż poprzedni utwór. Świetne granie z solówką slide Luthera Dickinsona (North Mississippi Allstars)
Hope – Seasick Steve jakiego znamy z poprzednich płyt. Ładnie.
Heavy Weight – jeden z ciekawszych „ciężkich” kawałków z płyty, bardzo fajnie zaaranżowany i urozmaicony partią solową skrzypiec.
Coast Is Clear – na koniec mamy chyba najbardziej popowy utwór z całej płyty. Bogato zaaranżowany instrumentalnie oraz wokalnie, wpadający w ucho z całkiem fajnie momentami śpiewającym falsetem Steve’m.
Płytę rozpoczynają i kończą dźwięki ciągnika rolniczego John Deere.