Właśnie mam w rękach tę książkę, oczywiście już przeczytaną
Rewelacja!
Nie jest to standardowa biografia, lecz wywiad rzeka, dlatego nie warto szukać tu szczegółowej historii życia Tadeusza Nalepy. Mimo braku detali jest jednak to co najważniejsze- ogólny rys biograficzny okraszony osobistymi wspomnieniami, odczuciami, a przede wszystkim- osobowością i charyzmą Nalepy. Jawi się on tu jako człowiek pewny siebie, znający swoją wartość i wymagający, a jednak niezwykle ciepły, sympatyczny i dowcipny. Przykład?
Ja się nie oburzam, jak ktoś ze mnie coś splagiatuje. Uważam, że z dobrego źródła ściąga. Wywiady z Nalepą uzupełnione są wypowiedziami osób osobiście oraz zawodowo związanych z artystą, m.in. Grażyny Dramowicz-Nalepy, Piotra Nalepy, Darka Kozakiewicza, Andrzeja Nowaka, Józefa Skrzeka czy Bogdana Loebla. Książka jest bogato ilustrowana świetnymi zdjęciami, zarówno scenicznymi, jak i z archiwum prywatnego. 'Breakout absolutnie' poszerzony jest o szerokie omówienie wszystkich płyt z dorobku Tadeusza Nalepy- solowych oraz wydanych pod szyldem Blackoutu i Breakoutu. Znaleźć tu można także kalendarium życia i kariery Ojca Polskiego Bluesa.
Całość robi świetne wrażenie- zarówno treść, jak i forma. Wiesław Królikowski zrobił kawał dobrej roboty! Do lektury zachęciła mnie już okładka, ozdobiona doskonale znanym z okładki płyty 'Blues' zdjęciem artysty z gitarą i małym Piotrem, a zawartość książki zdecydowanie mnie nie rozczarowała, wręcz przeciwnie- zachęciła do odświeżenia sobie twórczości Tadeusza Nalepy.
Moge z pełną odpowiedzialnością powiedzieć: polecam!