Podpisuję się pod słowami Tomiszona.
( moim zdaniem)
Maja Kleszcz - świetny wokal ,dykcja - chciałabym mieć taką
Maniera owszem jest , kwesta gustu,czy się podoba ( mnie trochę irytuje )
Płyta incarNations - "Radio Retro" - moim zdaniem świetna.
W podsumowaniu muzycznym roku tygodnika "Polityka" płyta została wybrana najlepszym polskim albumem anno domini 2010.
/ Można dyskutować, czy słusznie ,ja takiej dyskusji nie podejmę ,bo słabo znam polską scenę muzyczną
/
Ja nie zaliczam tej płyty do bluesowej ( jest tam jednak wiele bluesowych pierwiastków ) .Folk/muzyka świata jak najbardziej,zresztą za album "Infinity" jakiś czas temu dostała w tej kategorii Fryderyka ( w sumie ma ich trzy )
Biorąc jednak pod uwagę fakt,iż wiele płyt równie "niebluesowych" z wielkim entuzjazmem przyjęło się na tym forum ,dziwię się,ze akurat ta nie cieszy się zrozumieniem
Afrykański Śnieg,LSD ( obie dobre ) przyjęły się znakomicie, choć bluesa ze świecą tam szukać ,o płycie Ściganych nawet nie wspominając , a to tylko pierwsze trzy,które przyszły mi do głowy,jest ich znacznie więcej.
Może gdyby Maja była forowiczką lub wystąpiła na kilku festiwalach bluesowych,nasz punkt widzenie by się zmienił
Czyżbyśmy byli hipokrytami ?
Ja chcąc wywołać dyskusję ,zagłosowałam na tą płytę w naszej ankiecie.
Zauważył to tylko karambol
Wszystkie płyty nominowane do Fryderyków,są ciekawe i na wysokim poziomie. Moim zdaniem "Radio Retro" ,to nie ta kategoria ,no ale wielu nie lubi szufladkowania muzyki i takie są tego następstwa.
Ja mam swojego faworyta ,mam nadzieję,ze on wygra
Choć też, co do "bluesowości " tej płyty można się doczepić
Pozdrawiam.