Witam serdecznie
Spieszę, by zdać relację z charytatywnego koncertu akustycznego w Nowej Soli, który został zagrany przez Leszka Cichońskiego i Łukasza Łyczkowskiego w Nowej Soli, a konkretniej w siedzibie nowosolskiej fundacji "CEPELIADA" (fundacja zajmuje się najkrócej mówiąc ożywianiem lokalnego patriotyzmu, kultury regionalnej, itp.)
Koncert odbył się w miniony piątek - 5 października, rozpoczął się z małym opóźnieniem (ok. 21:00) ale warto było czekać. Na pierwszy rzut poszło "Dbaj o miłość" Tadeusza Nalepy w solowym wykonaniu Leszka, po czym już po chwili na scenę wszedł także nasz wspaniały Łukasz Łyczkowski i raczył publiczność swoim nieziemskim wokalem już do samego końca Warto też dodać, że przed koncertem publiczność miała okazję obejrzeć najnowszy clip Leszka Cichońskiego do utworu "Co masz w głowie" (voc. Łukasz Łyczkowski). Nie obyło się bez utworów z płyty "Sobą gram" no i oczywiście bez legendarnego i nieśmiertelnego "Little Wing".
Cała impreza przebiegała w bardzo gościnnym, rodzinnym klimacie, urozmaicona przepysznym regionalnym jadłem w postaci ciast, wędlin i win a także - ... krasnali!!! A to dlatego, że impreza ta była także okazją do premiery clipu do utworu Macieja Wróblewskiego (który również zaszczycił swoją obecnością ze swoją niesamowitą gitarą ) pt. "Krasnal Soluś", który był nagrywany w nowosolskim PARKU KRASNALA. Utwór ten ma na celu zachęcić tą najmłodszą część naszego społeczeństwa do śpiewania o swoich regionach i o tym co ciekawego się w nich dzieje .
Długo jeszcze po koncercie trwały gawędy i dyskusje o muzyce. Po koncercie, ku uciesze wszystkich zgromadzonych Leszek zdecydował się wypróbować specyficzną gitarę Macieja Wróblewskiego i zagrał Hendrixowe "Hey Joe" Warto wspomnieć, że gitara Macieja Wróblewskiego jest jedynym egzemplarzem i została wykonana przez samego Macieja. Dowiedziałam się także, że jednym z materiałów konstrukcyjnych tej gitary była zabytkowa łopata do chleba.
Podsumowując - koncert i atmosfera mu towarzysząca - przewspaniałe! Niech żałuje każdy kto się nie pojawił Pozdrawiam - Lenka Matysik
Przesyłam kilka zdjęć: (prześlę za godzinkę - bo spieszę na wykład ))