Narobiłem kilka postów w temacie, to wypadałoby napisać coś o płycie
Połowa utworów zawartych na oficjalny debiucie fonograficznym Gary Clarka jr., to kawałki które można było posłuchać na EP’kach wydanych w roku 2010 i 2011. Również połowicznie mi się ta płyta podoba i niestety jest to pozycja której muszę słuchać „aktywnie”, nawigując odtwarzanie tracków, aby ominąć kilka pozycji.
Zupełnie nie interesuje mnie taki Gary Clark jr. jak w nagraniach „Ain’t Messin ‘Round “, „Blak and blu”, „The Life” „Things Are Changin’” „You Saved Me” a już na pewno śpiewający falsetem „Please Come Home”.
„Travis County" – fajna rock’n’rollowa jazda (al’a Chuck Berry), bardzo lubię takie utworu, dla mnie zdecydowanie lepszy wypełniacz niż hip-hopowo, soulowe piosenki.
Utwór który robi na mnie największe wrażenie i jest faworytem całej płyty, pomijając „When My Train Pulls In”, „Bright Lights” które są znakiem rozpoznawalnym muzyka i znane ze wcześniejszych wydawnictw, to wersja
„If You Love Me Like You Say” z wplecionym hendrixowskim
„Third Stone From The Sun”. Myślę, że gdyby płyta zawierała więcej takich interpretacji bluesowych standardów byłaby najlepszą promocją bluesa dla szerszej publiczności i talentu Gary Clarka jako gitarzysty i muzyka. Marketing’owcy Warner Music pewnie znacznie lepiej się znają na tej robocie i doskonale wiedzą co się może sprzedać oraz być grane w radio i TV bardzo często. Więc pewnie z tego powodu połowę płyty wypełniono utworami pop.
Utwór zamykający płytę to “Next Door Neighbor Blues”. Bardzo fajny korzenny blues, zupełnie nie potrzebnie zostało nagranie poddane stylizacji na lata 20’. Na youtube można odnaleźć bardzo „uczciwie” i znakomicie brzmiące wykonanie na żywo tego bluesa przez Gary Clarka jr., w którym wykonanie i muzyka sama się broni, bez nachalnego wskazywania jakim artystą oddaje hołd muzyk i co to za rodzaj muzyki.
Najważniejsze że podglądając na YT fragmenty koncertów Gary Clarka mamy tam ciągle żywioł i energię oraz gitarowe granie jak w np. „When My Train Pulls In” a nie „The life”.
Mam tylko nadzieje że się to nie zmieni, bo Gary Clark jr. to znakomity gitarzysta !