Prawda, interesująca to książka, choćby z uwagi na szatę graficzną, no i koncepcję całości - to taka w zamyśle autorów, w tym Alana Douglasa - "autobiografia" Hendrixa, oparta na jego wypowiedziach, zwierzeniach, fragmentach zapisków w listach, notatnikach i w pamiętniku, choć jeśli idzie o treść, to w tej książce 90% danych jest już znana z innych wydawnictw, także z "Hendrix on Hendrix", "In own words" czy innych biografii. Ale jest też parę niespodzianek, które przyznam, trochę mi pracę nad moją biografią Jimiego zagmatwały i znów trzeba będzie ją rozwikływać
. i konfrontować z innymi źródłami. I tak kolejna pozycja wydłuża moją pracę i ją pogrubsza
. Ale widać taki jest los kogoś, kto bierze się za Jimiego, próbując z natłoku faktów, zmyśleń i legend wyłowić prawdziwy obraz życia i twórczości nieprzeciętnego faceta, jakim Jimi Hendrix niewątpliwie był.
A co do dalszych nowości to w najnowszym "Mojo" jest też wywiad z Leonem Hendrixem, m.in. o tym jak on i Jimi spotkali się z Little Richardem (to juz fakt znany i opisywany, choć relacja Leona dodaje mu trochę smaku). A swoją drogą byłem świadkiem, jak dwa lata temu do Leona dzwonili z "Rolling Stone'a", aby umówić sieę z nim na rozmowę w sprawie jego książki o Jimim ("A brother's story"). Wtedy Leon był w Polsce, dokładnie w Grudziądzu i przygotowywał sie do występu. Ja wówczas porozmawiałem z nim, i naszą rozmowę przerwał właśnie telefon s Ameryki. Jego rozmówca był bardzo zdziwiony, że Leon jest w Polsce i że tam występuje
Ten redaktor z "Rolling Stone'a" chciał się umówić na wywiad w Los Angeles, ale gdy dowiedział się, że naprawdę Leon jest w Polsce, umówił się na rozmowę telefoniczną za jakiś czas. Niestety nie doczekałem już tej rozmowy, ale jestem ciekaw czy się odbyła i czy kiedykolwiek została opublikowana.. Niestety do "Rolling Stone" mam dostęp sporadycznie
Jeśli ktoś wie, spotkał gdzieś opinię i rozmowę z Leonem Hendrixem na temat jego książki "Jimi Hendrix. A brother's story" (skądinąd bardzo ciekawej i świetnie napisanej) proszę o namiar.