autor: karambol » sierpnia 2, 2014, 6:13 pm
Byłem nad naszym morzem. Przywiozłem jedną muszelkę i kilka płyt. Jadąc do domu (a miałem daleko) słuchałem na zmianę płyt jakie kupiłem i jakoś tak wyszło, że najbardziej podeszły mi krążki polskich wykonawców przyjemnie sięgających do stylistyki jaką lubię w tym i takiej bliskiej bluesowi a były to :
- Natalia Sikora - "BWB Experience (Bezludna Wyspa Bluesa)"
- Tomasz Organek - "Głupi"
Obie płyty to wydawnictwa z tego roku czyli pasuje aby o nich pisać w tym wątku ("Nowe płyty...").
Podobno Natalia jest znana bo w jakimś taletszoł zaistniała ale ja nie oglądam tego czegoś zbyt namiętnie dlatego mam słabe rozeznanie. Płytę kupiłem zachęcony przychylnymi recenzjami i się nie zawiodłem. Mocny głos, trochę teatralna interpretacja (ale bez przesady), cudny podkład muzyczny taki jak lubię ( jest i Hammond, jest rockowa szorstkość) i te przyjemne nawiązania do klasyki rocka.
Tomasz Organek z pewnością jest dalej od bluesa ale tej przyjemnej surowizny spod znaku The White Stripes, The Black Keys całe tony a do tego niebanalne teksty.
Panie i Panowie z naszego bluesowego podwórka wygląda na to, że mainstream sięga po bluesa.